Ciasta i desery

Ciasto Bellissima Truskawkowa – pyszny deser bez pieczenia

Ciasto Bellissima Truskawkowa na herbatnikach z pewnością podbije Twoje podniebienie! Jest lekkie, orzeźwiające, w sam raz słodkie. Wprost rozpływa się w ustach. Składa się z pysznego kremu jogurtowego z truskawkami, bitej śmietany i kajmaku. Takiemu połączeniu ciężko się oprzeć!

Ciasto nie wymaga wiele pracy, ale jest nieco czasochłonne. Należy poczekać, aż przestygnie galaretka. Następnie, aż krem i bita śmietana zesztywnieją. Dlatego najlepiej przygotować je dzień przed podaniem.

Składniki na ciasto Bellissima Truskawkowa:

  • około 250 g herbatników
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 400 ml śmietany 30%
  • 500 g truskawek
  • 200 g kajmaku
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • 600 ml wody
  • garść płatków migdałów

 

Przygotowanie

Galaretki truskawkowe rozpuść w 600 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Truskawki umyj, odetnij im szypułki i zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

Do miski przełóż jogurt, mascarpone i mus truskawkowy. Miksuj przez chwilę robotem kuchennym do połączenia się składników. Cały czas miksując wlej cienką strużką 2/3 ostudzonej, ale jeszcze płynnej galaretki. Masę odstaw do lodówki na około 15 minut, aby nieco zgęstniała.

Na blaszce (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż warstwę herbatników. Na nie wylej tężejącą masę truskawkową. Blaszkę włóż do lodówki na około 20 minut.

Kiedy masa truskawkowa będzie sztywna, wyjmij blaszkę w lodówki i rozłóż na niej warstwę herbatników. Wysmaruj je równomiernie kajmakiem i przykryj kolejną warstwą herbatników.

Zimną śmietanę prosto z lodówki ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Cały czas miksując, wlej cienką stróżką resztę płynnej galaretki.

Bitą śmietanę rozsmaruj na ostatniej warstwie herbatników. Wierzch posyp płatkami migdałów. Ciasto odłóż do lodówki na kilka godzin, aby całość dobrze zastygła.

Ciasto Bellissima Truskawkowa – prosty i pyszny deser bez pieczenia

 

Zobacz przepisy na inne słodkości z truskawkami:

Ciasto Truskawkowa Zachcianka – pyszny biszkopt z kremem i galaretką

Tort Pastelowy – leciutki, piankowy i bajeczny

Racuchy na jogurcie z truskawkami – bardzo prosty i szybki przepis

Ciasto Malowana Lala – jogurtowiec z truskawkami bez pieczenia

Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago