Piankowiec z galaretką to leciutki jak piórko deser na zimno, który sprawdzi się zwłaszcza w gorące dni. Jego lekkość, orzeźwiający smak i atrakcyjny wygląd sprawiają, że z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To doskonały smakołyk na każdą okazję. Przygotowanie piankowca nie wymaga wiele czasu ani wysiłku. Do tego potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników, które z łatwością znajdziesz w każdej kuchni i odrobiny cierpliwości podczas schładzania. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym przepisem.
Deser znika błyskawicznie ze stołu, gdyż jest nie tylko smaczny, ale również bardzo efektowny, dlatego doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach – od rodzinnych spotkań, przez grillowanie z przyjaciółmi, po eleganckie garden party
Składniki na piankowiec z galaretką:
- 3 opakowania galaretki cytrynowej (3 x 70 g)
- 500 ml wody
- 800 g jogurtu greckiego
- 3 opakowania różnokolorowych galaretek (np. pomarańczowa, zielona i czerwona)
- 3 x 400 ml wody
Przygotowanie
Trzy galaretki cytrynowe rozpuść w 500 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
Każdą galaretkę o innym kolorze rozpuść w osobnych miseczkach w 400 ml gorącej wody. Odstaw, aż galaretki całkowicie zastygną (kiedy przestygną, najlepiej włożyć je do lodówki). Wyjmij je wtedy z naczyń, okrawając dookoła nożem i pokrój w kostkę.
Galaretkę cytrynową, kiedy będzie zimna, ale jeszcze płynna ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż powstanie biała pianka. Nie przerywając miksowania do pianki dodaj jogurt grecki. Ubijaj jeszcze chwilę, aż powstanie jednolita masa.
Do pianki dodaj kwadraciki z galaretek i wymieszaj. Całość przełóż do keksówki (wymiary około 30 x 15 cm) i odłóż do lodówki na około 2-3 godziny.
Zostaw odpowiedź