Fasolka szparagowa do obiadu – szybki przepis

Fasolka szparagowa do obiadu – szybki przepis
Fasolka szparagowa do obiadu – szybki przepis

Fasolka szparagowa do obiadu z czosnkiem, natką pietruszki i suszonymi pomidorami to pyszny i aromatyczny dodatek do obiadu albo samodzielna przekąska. Robi się ją bardzo szybko, a smakuje wybornie. Jeśli znudziła wam się standardowa fasolka z bułce tartej, to ten prosty przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Takie danie najlepiej smakuje latem, kiedy pod dostatkiem mamy świeżej fasolki, ale zimą, z mrożonego warzywa, też można je przygotować.

Składniki na fasolkę szparagową do obiadu:

  • około 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • pół łyżeczki soli

 

Przygotowanie

Fasolkę myjemy i odcinamy jej końcówki. Jeśli jest zbyt długa, można poprzecinać ją na pół. Fasolkę wsadzamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy na durszlaku.

Czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim przez chwilę czosnek. Następnie dodajemy natkę pietruszki i suszone pomidory. Całość mieszamy i smażymy jeszcze około minuty.

Olej z dodatkami wlewamy do fasolki i mieszamy.

Fasolka szparagowa do obiadu – szybki przepis
Fasolka szparagowa do obiadu – szybki przepis

 

Zobacz inne przepisy na dania z fasolką szparagową:

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym – pyszna fasolka po bolońsku

Fasolka szparagowa po bretońsku – pyszne danie jednogarnkowe

Makaron z fasolką szparagową i pesto z jarmużu

Leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii

Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem – niezawodny przepis

Print Friendly, PDF & Email