Pomidory w śmietanie – pyszny dodatek do obiadu i grilla
Pomidory w śmietanie to bardzo prosty i szybki do zrobienia, uniwersalny dodatek do wielu dań. Wystarczy kilka składników: pomidory, cebula, cukier, śmietana, sól i pieprz, aby wyczarować pyszne danie, które najlepiej smakuje latem. Pamiętaj, żeby używać dojrzałych i aromatycznych pomidorów – te zimowe, wyhodowane w szklarniach nie stworzą już tak smacznej kompozycji.
Oto kilka pomysłów:
Jako dodatek do obiadu:
Na kanapki:
Jako samodzielna przekąska:
Dodatkowe pomysły:
Pamiętaj, że pomidory w śmietanie to tylko baza, a do ich wzbogacenia można użyć wielu różnych dodatków. Eksperymentuj i znajdź swoje ulubione połączenia smakowe!
Pomidory umyj dokładnie i osusz. Pokrój je w kostkę lub ósemki. Przełóż do miski.
Cebulę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do pomidorów.
Do pomidorów dodaj również śmietanę, cukier, sól i pieprz. Całość wymieszaj dokładnie. Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na proste dania z pomidorami:
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…