Sajgonki z kurczakiem i warzywami - azjatycka uczta w domowym wydaniu
Sajgonki z kurczakiem i warzywami to doskonała przekąska lub danie główne, które z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i przyjaciół. Są to chrupiące, smażone lub pieczone ruloniki wypełnione aromatycznym farszem, najczęściej składającym się z mięsa, warzyw i makaronu ryżowego. Są niezwykle popularną przekąską w kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, a ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane.
Wersja z makaron ryżowym, kurczakiem i mrożonką chińską jest bardzo prosta do zrobienia, a do tego sycąca, smaczna i aromatyczna.
Oto kilka propozycji:
Makaron ryżowy połam na kawałki i ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia.
Kurczaka umyj, pokrój w drobną kostkę i oprósz solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i wrzuć mięso. Smaż przez kilka minut, aż zacznie się rumienić. Kurczaka zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na tą samą patelnię wrzuć mrożonkę chińską. Smaż przez chwilę, następnie wlej pół szklanki wody i duś warzywa do miękkości.
Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj do nich makaron ryżowy, kurczaka, sos sojowy i przyprawy. Całość wymieszaj ze sobą i odstaw do wystudzenia.
Pojedynczy arkusz papieru ryżowego zanurz na 2 sekundy w letniej wodzie i połóż na desce do krojenia. Na placek nałóż 1czubatą łyżkę stołową nadzienia i zawijaj jak krokiety.
Na dużej patelni rozgrzej około2 cm warstwę oleju. Kładź na nim gotowe sajgonki i smaż z obu stron po kilka minut na złoty kolor.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…