Makowa Panienka z wiśniami i jogurtową pianką to nie tylko smakowity, ale i elegancki wypiek, który z pewnością zachwyci wszystkich gości. Takie ciasto doskonale sprawdzi się zarówno jako deser na co dzień, jak i na specjalne okazje.
Puszysty i mięciutki makowy biszkopt, soczysta frużelina wiśniowa i delikatna jogurtowa pianka tworzą niepowtarzalną harmonię smaków, która rozpływa się w ustach. Czerwień wiśniowej frużeliny pięknie kontrastuje z ciemnym makiem i bielą pianki jogurtowej, formując wspaniałą kompozycję, która przyciąga wzrok.
Składniki na Makowa Panienka z wiśniami:
Biszkopt:
- 6 jajek rozmiar L
- 200 g mielonego maku
- 120 g cukru
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
Frużelina wiśniowa:
- 400 g wiśni (mogą być mrożone)
- 3 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody
Pianka:
- 400 ml jogurtu greckiego
- 250 g ricotty
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 200 ml wody
Dodatkowo: garść płatków migdałów
Przygotowanie
Biszkopt
Mielony mak zalej gorącą wodą i odstaw na pół godziny. Następnie mak dokładnie odcedź.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
Do misji przełóż żółtka i cukier. Ubijaj na najżywszych obrotach miksera, aż zmienią kolor na jasny i podwoją swoją objętość. Do żółtek dodawaj po łyżce maku, nie przerywając miksowania. Następnie dodaj bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną, oraz ekstrakt migdałowy.
Do masy dodaj ubite białka i ostrożnie wymieszaj łyżką do połączenia się składników.
Ciasto wylej na blaszkę (wymiary około: 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt odstaw do wystudzenia, Zimny przekrój na dwa równe blaty.
Frużelina wiśniowa
Owoce umieść w rondelku i dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu. Gdy wiśnie zaczną się rozpadać, dodaj rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj, aż całość lekko zgęstnieje, nabierając formę kisielu.
Pianka
Galaretki cytrynowe rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, ale jeszcze płynna, ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż powstanie biała pianka. Nie przerywając miksowania do pianki dodawaj po łyżce jogurtu greckiego i ricotty. Ubijaj jeszcze chwilę, aż powstanie jednolita masa.
Złożenie ciasta
Gorącą frużelinę wiśniową wyłóż na spodni blat biszkoptu makowego, wyrównaj i odstaw do wystudzenia. Kiedy frużelina będzie zimna, nałóż na nią 2/4 pianki jogurtowej. Nakryj drugim blatem biszkoptu. Na wierzch nałóż resztę pianki i rozsmaruj. Posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.
Zobacz inne ciasta z makiem:
Ciasto Pelagia – makowy biszkopt z kremem i bitą śmietaną
Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki
Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne
Gwiazda drożdżowa z makiem
Ciasto Seromakowiec (seromak)
Zostaw odpowiedź