Kurczak po japońsku – znana potrawa w nowej odsłonie

Kurczak po japońsku – znana potrawa w nowej odsłonie
Kurczak po japońsku – znana potrawa w nowej odsłonie

Kurczak po japońsku to danie, które warto wypróbować. Jest smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Jeśli szukasz pomysłu na niebanalną potrawę do postawienia na świątecznym czy imprezowym stole, to ten przepis jest idealny dla Ciebie.

Pewnie znacie przepis na rybę po japońsku, tym razem jednak rybę zamieniłam na piersi z kurczaka, co również świetnie się sprawdziło. Połączenie soczystego kurczaka panierowanego w delikatnym cieście i aromatycznej słodko-kwaśnej zalewy z warzywami to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi niebanalnych smaków.

 

Składniki na kurczak po japońsku:

  • 2 duże piersi z kurczaka (około 500 g)
  • 150 g mleka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Zalewa z warzywami:

  • 2 cebule
  • około 250 g papryki konserwowej
  • 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 2 szklanki wody
  • szklanka passaty pomidorowej
  • pół szklanki oleju
  • 6 łyżek octu ryżowego (może też być 5 łyżek spirytusowego)
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek pikantnego ketchupu
  • łyżeczka soli

 

Przygotowanie

Kurczaka umyj, osusz i pokrój wszerz w plastry. Oprósz solą i pieprzem. Do miski przełóż mąkę, mleko i jajka. Składniki wymieszaj ze sobą za pomocą rózgi na jednolitą masę. Ciasto naleśnikowe odstaw na 15 minut.

Kawałki kurczaka maczaj w cieście i układaj na patelni z rozgrzaną około centymetrową warstwą oleju. Smaż na złoty kolor najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Usmażonego kurczaka odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Cebule pokrój w piórka, ogórki i paprykę w paski. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć cebulę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie. Następnie dodaj paprykę. Smaż jeszcze 3-4 minuty.

Wodę wymieszaj z passatą, olejem, ketchupem, octem, cukrem i solą. Zalewę wlej na patelnię z warzywami, dodaj również ogórki. Całość doprowadź do wrzenia. Następnie odstaw do wystudzenia.

W dużej misce układaj warstwami: kurczak i zalewa z warzywami, aż do wykończenia składników. Całość odłóż do lodówki na 24 godziny.

Kurczak po japońsku – znana potrawa w nowej odsłonie
Kurczak po japońsku – znana potrawa w nowej odsłonie

 

Zobacz inne przepisy na niebanalne przekąski imprezowe:

Rolada szpinakowa z pastą jajeczną – idealna na każdą okazję

Paluchy czosnkowe z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę

Rurki z pastą z tuńczyka – szybka przekąska na każdą okazję

Wytrawne muffiny z cebulą i papryką – pyszne przekąski na imprezę

Ryba z ananasem – pyszna przekąska na imprezę lub kolację