Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem to pyszne i szybkie do zrobienia danie, które można podać na domowy obiad dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi ziemniaków i makaronu jest sycąca, więc nie potrzeba nawet drugiego dania, żeby się najeść. To danie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także stanowi doskonałe rozwiązanie w sytuacji, gdy brakuje czasu na przygotowanie skomplikowanego obiadu, a chcemy zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Większe sztuki najpierw przekrój w pół. Pieczarki podsmaż na maśle, aż odparuje z nich woda i zaczną nabierać złotego koloru. Pieczarki odstaw i na tej samej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę i włoszczyznę.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć je do bulionu i gotuj przez około 10 minut, aż zrobią się miękkie. Następnie do bulionu dodaj podsmażone pieczarki, włoszczyznę i gorgonzolę porwaną na kawałki. Dodaj suszone zioła, dużą szczyptę pieprzu i około 1/3 łyżeczki soli. Całość gotuj na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Pod koniec wlej śmietankę, zupę skosztuj i jeszcze raz ewentualnie dopraw do smaku.
Makaron ugotuj osobno al dente w osolonej wodzie. Możesz go dodać do garnka z zupą lub nałożyć do talerzy i dopiero zalać zupą. Pieczarkową posyp przed podaniem posiekaną natką pietruszki.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…