Bitki schabowe w sosie pieczarkowym – prosty przepis na obiad
Bitki schabowe w sosie pieczarkowym to klasyczne danie obiadowe, które zachwyca smakiem i jest proste do przygotowania. Soczyste kawałki mięsa duszone w aromatycznym sosie pieczarkowym z dodatkiem suszonych pomidorów to idealna propozycja na rodzinny obiad.
To uniwersalne danie, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Oto kilka propozycji, z czym możesz je podać:
Schab pokrój na plastry grubości około 2-3 cm. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, ułóż mięso i smaż z obu stron po 3-4 minuty. Następnie wlej szklankę wody i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut, aż mięso zmięknie.
Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w półplasterki. Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i smaż 2 minuty. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda.
Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj do niego podsmażone pieczarki i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Wlej bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną, śmietankę, sos ostrygowy i sos sojowy. Dodaj zioła i przyprawy. Całość wymieszaj duś jeszcze około 10 minut. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…