Jajka po bułgarsku – oryginalna przekąska na zimno
Jajka po bułgarsku to pyszna przekąska, inspirowana chłodnikiem tarator, która zachwyca swoją lekkością i świeżością. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również pięknie prezentuje się na stole. Kremowy sos na bazie jogurtu i majonezu, wzbogacony o chrupiące warzywa i aromatyczne zioła, idealnie komponuje się z delikatnymi jajkami na twardo.
Jajka po bułgarsku to doskonały wybór na wielkanocny stół, który z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości. Sprawdzą się również jako lekki posiłek na ciepłe dni, czy dodatek do grilla. To świetna alternatywa dla klasycznych jajek faszerowanych, a ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Smacznego!
Jajka w sosie tarator doskonale komponują się z pieczywem lub chrupiącymi grzankami. Można je również podawać na liściach sałaty, co dodatkowo podkreśli ich świeży charakter.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół.
Ogórka i rzodkiewki pokrój w kostkę. Szczypior i koper drobno posiekaj. Orzechy również posiekaj na mniejsze kawałki.
Jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
Ogórka, rzodkiewki, koper, 2/3 szczypioru i orzechów przełóż do miski. Dodaj sos majonezowy i całość wymieszaj dokładnie.
Sos z warzywami wyłóż na duży płaski talerz lub półmisek. Na nim ułóż jajka, całość posyp resztą szczypioru i orzechów.
Jajka włóż do lodówki na godzinę do schłodzenia.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…