Ciasta i desery

Wafelki Trzy Smaki – domowy przysmak bez pieczenia

Wafelki Trzy Smaki to szybki i prosty deser bez pieczenia, który zawsze robi wrażenie. Delikatne warstwy przełożone trzema rodzajami masy – kakaową, kajmakową i mleczną z chrupiącym waflem – tworzą wyjątkowo smaczną kompozycję. Świetnie sprawdzą się jako słodki poczęstunek do kawy, na rodzinne spotkanie czy święta. Wystarczy kilka składników i chwila pracy, by przygotować efektowny i pyszny deser, który znika z talerza w mgnieniu oka.

Składniki Wafelki Trzy Smaki:

  • 5 płatów wafla
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka 2%
  • 100 g cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku pełnego (około 220 g)
  • łyżka kakao + łyzka mleka 2%
  • łyżka kajmaku o smaku toffi

 

Przygotowanie

Do rondelka przełóż mleko 2%, cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia. Rondel zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.

Do zimnej masy dodaj mleko w proszku i wymieszaj, najlepiej za pomocą miksera, do uzyskania jednolitej masy bez grudek.

Masę podziel na trzy części. Do jednej dodaj kakao z mlekiem i zmiksuj do połączenia się składników, drugą zmiksuj z kajmakiem, a do trzeciej dodaj pokruszony jeden płat wafla i wymieszaj.

Masę kakaową rozsmaruj nożem na pierwszym waflu ustawionym głębszymi otworami do góry, tak aby cienka warstwa masy pokrywała równomiernie cały wafel. Następnie masę kakaową nakryj drugim waflem i wysmaruj go białą masą z wafelkami. Na górę daj kolejny wafel i rozsmaruj masę kajmakową. Nakryj ostatnim waflem.

Gotowy wafel zawiń w folię spożywczą lub papier śniadaniowy i przyciśnij od góry np. książkami albo drewnianą deską do krojenia, na której możesz ustawić garnek z wodą.

Wafel pozostaw przyciśnięty na kilka godzin (minimum 2), następnie pokrój go ostrym nożem w trójkąty, kwadraty lub prostokąty, wedle upodobań. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni, nie stracą chrupkości.

Wafelki Trzy Smaki – domowy przysmak bez pieczenia

 

Zobacz inne przepisy na szybkie co nieco do kawy:

Jogurtownik z malinami i polewą – szybki hit z airfryera

Dżemowiec – proste ciasto z dżemem bez miksera

Rustykalne muffinki czekoladowe – prosty i szybki przepis

Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką

Szybkie kokosanki

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

12 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago