Pizza z patelni z sosem pomidorowym

Pizza z patelni sprawdzi się idealnie, kiedy mamy problem z piekarnikiem. Ale nie musicie czekać na awarię piekarnika, żeby wypróbować ten przepis 😉

Składniki:

Ciasto na 3 pizze:

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cieplej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sos do pizzy:

  • pomidor
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii (albo płaska łyżeczka suszonej)
  • sól,pieprz i chili

 

Dodatki:

  • 200 g szynki gotowanej
  • 2 garście czarnych oliwek
  • pół cebuli czerwonej
  • 250 g sera żółtego

 

Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, olej, resztę wody i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie robimy sos. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, usuwany nasiona i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, bazylię drobno siekamy. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką, krótko wyrabiamy i dzielimy na trzy części. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju i oliwy i podgrzewamy. Część ciasta wałkujemy na koło pasujące wymiarem do patelni.
Placek kładziemy na patelnię i podpiekamy bez przykrycia. Kiedy będzie już dobrze przypieczony odwracamy go na druga stronę, nakładamy sos i resztę dodatków. Przykrywamy pokrywką i pieczemy na nieco zmniejszonym ogniu aż ciasto przypiecze się z drugiej strony.

pizza

Print Friendly, PDF & Email