Schab pieczony w rękawie

Tak przygotowany schab jest miękki i soczysty. Pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • ok 1 kg schabu bez kości
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • łyżeczka igiełek suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, ziołami i przyprawami.
Marynatą dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnie mięso wkładamy do rękawa, podlewamy pół szklanki wody (lub bulionu jeśli mamy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Mięso pieczemy około półtora godziny, pod koniec pieczenia można rozciąć worek, żeby się ładnie zarumieniło.

schab_pieczony

Print Friendly, PDF & Email