Bigos z kiszonej kapusty
Bigos z kiszonej kapusty, na który przepis znajdziecie poniżej, to prosta do zrobienia i pyszna potrawa. Jest to taka wersja podstawowa bez suszonych śliwek czy grzybów, którą u nas robi się najczęściej.
Bigos jest bardzo popularny w polskich domach, zarówno w święta, jak i na co dzień. To takie uniwersalne danie, które można jeść na obiad, kolację, podczas domowej imprezy. Można go trzymać w lodówce nawet kilka dni, a będzie tak samo smaczny. Kiedy ostatnio nie miałam ochoty gotować obiadu, podałam bigos z ziemniakami.
Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy, aby przestała być kwaśna. Następnie odciśniętą kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty i oba składniki przekładamy do dużego garnka. Podduszamy je w niewielkiej ilości wody przez około 15 minut. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy do kapusty. Całość dusimy na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając wodą, aby kapusta się nie przypaliła. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy razem. Wszystkie składniki przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy do smaku i przecier pomidorowy. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około godzinę, aż kapusta i mięso będą miękkie.
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…