Kluski śląskie – prosty i tani pomysł na obiad

Kluski śląskie to klasyk polskiej kuchni, który znają wszyscy, nie tylko na Śląsku. Są mięciutkie i lekko gumowe. Świetnie pasują do różnego rodzaju sosów, może podać je również okraszone skwarkami i podsmażoną cebulką. Przepis nie będzie odkrywczy, gdyż wszędzie robi się je mniej więcej podobnie. Jedyna kontrowersja jest taka, że niektórzy dodają do ciasta jajko, a inni uważają, że to profanacja. Mi osobiście bardziej smakują takie z dodatkiem jajka.

 

Składniki na kluski śląskie (około 4 porcje):

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • około 150 g mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki soli

 

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je i miękkie mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę. Ziemniaki odstawiamy do wystudzenia. Do chłodnych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i sól. Jeśli nie macie wagi, jest jeszcze jeden sposób na odmierzenie składników. W misce uklepujemy ziemniaki i masę dzielimy na cztery części. Jedną z części wyjmujemy, a na jej miejsce wsypujemy mąkę do tego poziomu, ile było wcześniej ziemniaków. Następnie dodajemy zabrane wcześniej ziemniaki, jajko i sól. Ręką wyrabiamy masę na gładkie ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie pośrodku.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Zmniejszamy moc palnika, tak aby woda tylko lekko wrzała i partiami wrzucamy do niej kluski, po około 10-12. Kluski gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.

Kluski śląskie – prosty i tani pomysł na obiad

 

Zobacz inne przepisy na kluski do obiadu:

Kluski Ruskie – Pyszny Domowy Obiad

Szare Kluski Z Boczkiem I Kapustą Kiszoną

Jaglane Kluski Z Sosem Grzybowym

Ziemniaczane Kluski Ze Szpinakiem

Kluski Leniwe Z Serem

Kluski Kładzione Z Ziemniaków (377 Kcal)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago