Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe
Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym zawinięty w roladę to bardzo smaczny przepis na danie obiadowe czy na imprezę. Roladki robi się bardzo szybko i nie wymagają wiele pracy. Jeśli znudziły się wam tradycyjne kotlety schabowe, to warto wypróbować ten przepis, gdyż będzie stanowił pewne urozmaicenie. Roladki podałam z ziemniakami tłuczonymi i surówką z sałaty lodowej.
Kawałek schabu kroimy na cztery grube plastry, około 4 cm. Każdy z kotletów naciąć wzdłuż na pół, zostawiając około 1 cm na końcu, tak aby nie przeciąć całkowicie. Plastry rozkładamy, podobnie jak książkę i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Posypujemy solą i pieprzem. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki, boczek w dość cienkie plastry. Każdy kotlet smarujemy musztardą i układamy na nim po 2-3 plastry boczku, a przy jednym z brzegów paski ogórka. Mięso zwijamy ciasno w rulon, zaczynając od miejsca, gdzie był ogórek. Brzegi powstałego rulonu zawijamy do środka. Roladki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony na złoty kolor.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…