Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe
Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym zawinięty w roladę to bardzo smaczny przepis na danie obiadowe czy na imprezę. Roladki robi się bardzo szybko i nie wymagają wiele pracy. Jeśli znudziły się wam tradycyjne kotlety schabowe, to warto wypróbować ten przepis, gdyż będzie stanowił pewne urozmaicenie. Roladki podałam z ziemniakami tłuczonymi i surówką z sałaty lodowej.
Kawałek schabu kroimy na cztery grube plastry, około 4 cm. Każdy z kotletów naciąć wzdłuż na pół, zostawiając około 1 cm na końcu, tak aby nie przeciąć całkowicie. Plastry rozkładamy, podobnie jak książkę i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Posypujemy solą i pieprzem. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki, boczek w dość cienkie plastry. Każdy kotlet smarujemy musztardą i układamy na nim po 2-3 plastry boczku, a przy jednym z brzegów paski ogórka. Mięso zwijamy ciasno w rulon, zaczynając od miejsca, gdzie był ogórek. Brzegi powstałego rulonu zawijamy do środka. Roladki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony na złoty kolor.
Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…