Przepis na pyszne krokiety z farszem z pieczarek, sera żółtego i szynki. Zawsze jemy je z czerwonym barszczem.
Składniki:
Na ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- szklanka wody
- 2 jajka
- sól
Na farsz:
- 300 g szynki z indyka
- 500 g pieczarek
- por
- sól i pieprz
- 300 g sera żółtego
Przygotowanie
Mleko, mąkę, wodę, jajka i szczyptę soli ubijamy i zostawiamy na ok 20 minut. Można dodać łyżkę oleju, aby ciasto nie lepiło się do patelni. Smażymy cienkie naleśniki.
Pieczarki i por kroimy i podsmażamy na patelni, dodając sól i pieprz. Ser ścieramy na grubej tarce. Szynkę kroimy na paseczki. Na naleśniki nakładamy po trochę wszystkich składników i zawijamy. Tak przygotowane naleśniki maczamy w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Zostaw odpowiedź