Kurczak w miodzie z piekarnika
Kurczak w miodzie z piekarnika to bardzo prosty do zrobienia przepis na udka pieczone w pysznej miodowo-ketchupowej marynacie. Kurczak wychodzi miękki i soczysty z chrupiącą, karmelizowaną skórką. Można go podać na obiad z ziemniakami czy frytkami i ulubioną surówką. Praca jaką trzeba wykonać, żeby przygotować to danie, czyli zamarynowanie kurczaka, zajmie 5 minut i najlepiej to zrobić dzień przed upieczeniem. Następnie wystarczy go upiec i gotowe!
Udka kurczaka myjemy i osuszamy. Miód, musztardę, ketchup i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Tak powstałą marynatą smarujemy udka z każdej strony. Kurczaka odstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 1h 20 minut. Na 5 minut przez końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, jeśli chcemy, aby kurczak się bardziej zarumienił.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…