Kurczak w miodzie z piekarnika
Kurczak w miodzie z piekarnika to bardzo prosty do zrobienia przepis na udka pieczone w pysznej miodowo-ketchupowej marynacie. Kurczak wychodzi miękki i soczysty z chrupiącą, karmelizowaną skórką. Można go podać na obiad z ziemniakami czy frytkami i ulubioną surówką. Praca jaką trzeba wykonać, żeby przygotować to danie, czyli zamarynowanie kurczaka, zajmie 5 minut i najlepiej to zrobić dzień przed upieczeniem. Następnie wystarczy go upiec i gotowe!
Udka kurczaka myjemy i osuszamy. Miód, musztardę, ketchup i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Tak powstałą marynatą smarujemy udka z każdej strony. Kurczaka odstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 1h 20 minut. Na 5 minut przez końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, jeśli chcemy, aby kurczak się bardziej zarumienił.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…