Kurczak zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym z warzywami

Kurczak zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym z warzywami to pyszne danie, które możecie podać na sycący obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami i surówką z buraków lub kiszonych ogórków. Potrawę robi się szybko i nie jest szczególnie skomplikowana. Wystarczy usmażyć kurczaka z włoszczyzną, ugotować brokuła i sos koperkowy. Następnie wszystko to zapiekamy z serem żółtym chwilkę w piekarniku i pyszne danie jest gotowe.

 

Składniki na kurczaka zapiekanego w sosie śmietanowo-koperkowym z warzywami:

  • 2 piersi z kurczaka (500 g)
  • mały brokuł (200 g)
  • szklanka włoszczyzny pokrojonej w maski (może być mrożona)
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • pół szklanki bulionu
  • 180 ml śmietany 30%
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz, czosnek suszony
  • 100 g sera żółtego

 

Przygotowanie

Piersi z kurczaka kroimy w plastry, obsypujemy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy włoszczyznę i smażymy jeszcze kilka minut – do miękkości warzyw. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie al dente.

W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy bulion i śmietanę, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy drobno posiekany koperek.

Piersi z kurczaka z włoszczyzną przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nich układamy brokuła. Całość zalewamy sosem koperkowym i posypujemy startym serem żółtym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 15 minut, aż ser się rozpuści.

Kurczak zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym z warzywami

Zobacz inne przepisy na dania z zapiekaną piersią z kurczaka:

Kurczak zapiekany z pieczarkami i porem – prosty przepis na obiad

Kurczak po góralsku – piersi zapiekane z oscypkiem i boczkiem

Pierś z kurczaka zapiekana po prowansalsku – pyszne danie z piekarnika

Kurczak zapiekany w ketchupie – szybki i prosty przepis na obiad

Faszerowana pierś z kurczaka zapiekana z warzywami – przepis na obiad

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago