Te ziemniaki to pyszny dodatek do obiadu, możemy je też jeść same, jako smakowitą przekąskę. U mnie w domu wprost za nimi przepadamy 😉
Składniki:
- ok 0,5 kg ziemniaków
- rozmaryn
- tymianek
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny świeżo mielony
- papryka słodka i ostra
- sól
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę lub na cztery części. Ziemniaki oprószamy przyprawami i ziołami (ok pół łyżeczki każdej przyprawy). Dodajemy olej i mieszamy dokładnie, aby się wszystko równomiernie rozprowadziło na ziemniakach. Następnie ziemniaki wykładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 50 minut (najpierw pod przykryciem, na 15 minut przed końcem odkrywamy).
Zostaw odpowiedź