Pyszne pulpeciki, które ostatnio robiłam na obiad. Podałam je z ziemniakami i mizerią z ogórków. Dzięki ziołom dodanym do sosu mają wyjątkowy smak.
Składniki:
Pulpety:
Zapiekanka:
Przygotowanie
Marchewki myjemy i gotujemy w posolonej wodzie. Następnie obieramy je i kroimy w cienkie plasterki. Mięso mieszamy z jajkiem i bułką tartą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące. Wrzucamy pulpeciki do wrzącego bulionu i gotujemy przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je z bulionu. Przygotowujemy sos: roztapiamy masło na patelni, dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie wlewamy 1 i ½ szklanki bulionu, w którym gotowały się pulpety. Przyprawiamy i gotujemy przez chwilę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy pulpeciki, na nie marchewki. Wlewamy na to sos. Bułkę tartą mieszamy ze startym serem, posypujemy zapiekankę. Na wierzchu układamy kawałeczki masła. Pieczemy ok 25 minut w temp. 200 stopni.
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…