Klasyczna sałatka jarzynowa, którą pamiętam z dzieciństwa. Nie spotkałam jeszcze osoby, która by jej nie lubiła.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • 5 ogórków kiszonych lub konserwowych
  • 4 jajka
  • 1 puszka groszku konserwowego lub 1 puszka kukurydzy
  • 4 -5 ziemniaków
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Marchewki, pietruszki i ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie, w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo. Warzywa i jajka obieramy i kroimy drobną w kostkę. Tak samo kroimy por i ogórki. Groszek odsączamy. Wsypujemy wszystko do dużej miski i mieszamy z majonezem i musztardą. Przyprawiamy do smaku. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

4 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

4 tygodnie ago