Szybkie i smaczne ciacho z kaszy manny i herbatników, które u mnie w domu szybko znika ze stołu. I co najważniejsze, nie może nie wyjść 😛

Składniki:

  • litr mleka
  • szklanka kaszy manny
  • kostka margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 paczek herbatników

Polewa

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie
Mleko, margarynę, cukier i kakao wkładamy do garnka i gotujemy co jakiś czas mieszkając, aby się połączyły wszystkie składniki. Kiedy mleko zacznie się gotować, powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając. Dno blaszki wykładamy herbatnikami i na to wlewamy ugotowaną masę. Na wierzch znowu układamy herbatniki i zalewamy lekko ostudzoną zgęstniałą polewą. Aby zrobić polewę, gotujemy składniki w rondelku.

Emilia

View Comments

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago