Kolejna wariacja na temat bigosu, również bardzo smaczna, zwłaszcza na drugi dzień po ugotowaniu.

Składniki:

    • 200 g suchej kiełbasy
    • pietruszka
    • 2 cebule
    • kawałek pora
    • pół selera
    • 7-8 pieczarek
    • 2-3 śliwki suszone
    • duża kapusta pekińska (dodałam jeszcze kawałek włoskiej kapusty)
    • kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
    • sól, pieprz, majeranek, tymianek, sos sojowy, pieprz ziołowy, papryka słodka
    • olej

Przygotowanie
Warzywa i pieczarki obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w ćwierćplastry, pora w półplastry, pieczarki w plasterki, kiełbasę w kostkę, pozostałe warzywa (oprócz kapusty) ścieramy na grubej tarce.
W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z kiełbasą, dodajemy starte warzywa, por i pieczarki, pokrojone na małe kawałki śliwki, doprawiamy trochę sosem sojowym, solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw, można podlać wodą. Kapustę pekińską szatkujemy dość grubo. Dodajemy do miękkich warzyw, mieszamy, i dusimy aż kapusta będzie miękka . Doprawiamy kapustę koncentratem pomidorowym, gotujemy jeszcze kilka minut, przyprawiamy pozostałymi przyprawami do smaku.

Emilia

View Comments

  • bardzo smaczne danie, robiłam je już dwa razy.
    Zamiast kiełbasy dodałam parówki.

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago