Kurczak ze śliwką i cebulą z piekarnika
Kurczak ze śliwką i cebulą z piekarnika to niewymagające wiele pracy danie na obiad dla całej rodziny, które podajemy z ziemniakami, kopytkami czy ryżem i ulubioną surówką np. z kapusty. Połączenie drobiu i suszonych śliwek jest bardzo udane i tworzy pyszną i aromatyczną kompozycję.
Kurczaka myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami. Śliwki kroimy w paski, cebule w piórka. Bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Na nich rozsypujemy cebulę i śliwki. Całość zalewamy bulionem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem przez 45 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 30 minut (z termoobiegiem).
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
A ile ma być śliwek, bo chyba się gdzieś zagubiły w przepisie ;)