Sos z mięsem mielonym i marchewką z groszkiem to szybki przepis na kryzysowy obiad, kiedy w lodówce pustki. Nie potrzebujemy wielu składników, aby wyczarować smaczne i sycące danie. Potrawkę podajemy z makaronem, ryżem albo kaszą jaglaną. Oczywiście zamiast mrożonki można wykorzystać świeże warzywa, choć ja akurat zawsze w zamrażalniku mam kilka mrożonek, które się przydają kiedy okazuje się, że nic nie ma w lodówce, a nikomu nie chce się wyjść do sklepu.
Składniki na sos z mięsem mielonym i marchewką z groszkiem:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 300 g marchewki z groszkiem (gotowa mieszanka mrożona)
- około 300 ml passaty pomidorowej albo pomidorów w puszce
- cebula
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka ostra lub słodka, bazylia, zioła prowansalskie
Przygotowanie
1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mięso mielone, po jakiś 10 minutach dodajemy marchewkę z groszkiem.
2. Podlewamy 1/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy razem około 10 minut.
3. Po tym czasie dodajemy passatę pomidorową i przyprawy.
4. Całość dusimy razem jeszcze kilka minut, aż sos pomidorowy trochę zgęstnieją, a warzywa będą miękkie.
Zostaw odpowiedź