Tym razem muffinki wytrawne z moimi ulubionymi oliwkami 🙂
Składniki:
- 100 g zielonych oliwek
- 125 g sera żółtego
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 100 g masła
- tłuszcz do formy
- płaska łyżeczka soli
Masło stapiamy i ostudzamy. Jaja mieszamy z mlekiem i masłem. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy oliwki pokrojone w plastry, ser pokrojony w kostkę i tymianek. Do składników suchych dodajemy mokre. Mieszamy łyżką. Formę do mufinek smarujemy tłuszczem, napełniamy masą do ¾ wysokości. Pieczemy 20 – 25 minut w 210 stopniach.
Zostaw odpowiedź