Sałatka z szynką, porem i kukurydzą – banalnie prosta i pyszna
Sałatka z szynką, porem i kukurydzą to bardzo smaczna, prosta do zrobienia i stosunkowo tania sałatka, którą można podać na imprezie, spotkaniu ze znajomymi czy wziąć ze sobą do pracy lub szkoły. Składa się z prostych składników, które są dostępne przez cały rok. Do przygotowania najlepiej użyć szynki wędzonej czy parzonej, nie polecam raczej takiej konserwowej, bo zazwyczaj są słabej jakości.
Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Wystarczy jajka ugotować na twardo, ostudzić i razem z resztą składników pokroić w kostkę. Pora można sparzyć przed dodaniem do sałatki, ale jeśli lubicie wyraziste smaki, nie jest to konieczne. Następnie wszystkie składniki przekładamy do jednej miski i mieszamy. Sałatka trzymana w lodówce będzie dobra przez co najmniej kilka dni.
Jajka gotujemy na twardo czyli przez około 7-8 minut od momentu zagotowania. Następnie studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w kostkę, przekładamy do miski, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy go dokładnie z wody na sicie.
Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Szynkę i pieczarki kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki, czyli szynkę, pora, jajka, fasolę, kukurydzę i pieczarki przekładamy do jednej miski. Dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki do schłodzenia.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Patrze ze szynke najlepiej konserwowa, wezme od Kani. A jaki groszek i czerwona fasole polecacie? Bo nie moge trafic na dobra ;/
Ja używam warzyw w puszce Bonduelle lub Rolnik.
Ogórki konserwowe to i szynka :D ta od kani serio spoko ;)