Zapiekana wątróbka z sosem musztardowym to proste do zrobienia i bardzo smaczne danie, które można podać na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki. Jeśli lubicie wątróbkę drobiową i musztardę, to z pewnością wam zasmakuje. Jest to doskonały sposób na przyrządzenie błyskawicznego obiadu, który, jeśli nie mamy dużej rodziny, z powodzeniem wystarczy na dwa dni.
Składniki na zapiekaną wątróbkę z sosem musztardowym:
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 2 duże cebule
- mąka pszenna do obtoczenia
Sos musztardowy:
- łyżka masła
- łyżka mąki pszennej
- szklanka bulionu drobiowego
- 180 ml śmietany 30%
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz, szczypta kurkumy (można pominąć)
Przygotowanie
Wątróbki płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i tłuszczu. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy obtaczamy w mące. Wątróbki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy po 2-3 minuty z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy przez kilka minut.
Przygotowujemy sos musztardowy. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion. Całość mieszamy, najlepiej trzepaczką. Po chwili dolewamy śmietanę. Sos zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy musztardę i przyprawy. Całość gotujemy jeszcze minutę.
Na dnie naczynia do zapiekania układamy wątróbkę, na niej cebulę i całość zalewamy sosem musztardowym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut.
Zobacz inne przepisy z wątróbką drobiową na obiad:
Wątróbka a la strogonow – przepis na gulasz z wątróbki drobiowej
Wątróbka z pomidorami – danie na obiad
Spaghetti bolognese z wątróbką
Wątróbka z warzywami – prosty i pyszny przepis na obiad
Zapiekanka z wątróbką i ziemniakami – pyszna i prosta
Zostaw odpowiedź