Schabowe pod pierzynką z cebuli i papryki posypane serem żółtymi zapieczone w piekarniku to prosty przepis na pyszne kotlety w nietypowej odsłonie. Jeśli znudziły wam się tradycyjne schabowe, to warto wypróbować ten przepis. W towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki smakują wyśmienicie. Do przygotowania takiego dania zamiast schabu można użyć innego mięsa np. piersi z kurczaka albo indyka czy karkówki.
Składniki na schabowe pod pierzynką z cebuli i papryki (4 sztuki):
- około 600 g schabu bez kości
- 3 duże cebule
- około 200 g papryki konserwowej
- 2 papryczki pepperoni lub inne ostre
- 200 g sera żółtego
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz, około łyżeczka curry
Przygotowanie
Kawałek schabu myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i tłuszczu. Kroimy go na cztery grube plastry, grubości około 4 cm. Każdy z kotletów nacinamy wzdłuż na pół, zostawiając około 1 cm na końcu, tak aby nie przeciąć całkowicie. Plastry rozkładamy, podobnie jak książkę i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Posypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym widelcem jajku i bułce tartej. Kotlety smażmy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron po kilka minut, aż panierka nabierze złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia cebulę posypujemy przyprawą curry i mieszamy. Paprykę marynowaną i pepperoni kroimy w paski. Papryki mieszamy z usmażoną cebulą. Kotlety układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, na nie nakładamy cebulę z papryką. Posypujemy startym serem żółtym. Kotlety wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 20 minut w 180 C.
Zobacz inne przepisy na kotlety ze schabu:
Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe
Schabowy po królewsku – przepis na obiad
Schab pod pierzynką z marchwi i sera
Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad
Schab pieczony w ketchupie – przepis na obiad
Znam przepis, ale bez papryki. Myślę, że w jej towarzystwie schabowe będą jeszcze bardziej aromatyczne!