Zapiekanka z śledziem i ziemniakami

Zazwyczaj śledzie na obiad zajadamy z ziemniakami i śmietaną. Tym razem postanowiłam trochę to zmodyfikować i wyszła nietypowa zapiekanka.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • po 1 czerwonej, żółtej papryce
  • 250 g śledzi matiasów
  • pieprz
  • sól
  • masło do wysmarowania formy

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • pieprz
  • cukier
  • łyżeczka musztardy
  • koperek

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy je i kroimy w plastry. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Papryki kroimy w kostkę. Śledzie kroimy na kawałki. Dno formy wykładamy ziemniakami, następnie warstwą śledzi i posypujemy papryką. Następnie kolejna warstwa ziemniaków. Przyprawiamy Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 35 minut. W tym czasie robimy sos: koperek siekamy i łączymy zresztą składników. Mieszamy. Polewamy sosem po nałożeniu zapiekanki na talerze.

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago