Smaczny pomysł na obiad. Podałam z pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
Kotlety:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 100 g sera żółtego np. gouda
- ok.3 łyżki bułki tartej
- przyprawa do kurczaka
- sól
- olej do smażenia
- słodka papryka
Surówka:
- 2 średnie rzodkwie
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
Mięso dzielimy na porcje i delikatnie rozbijamy. Oprószamy przyprawą do kurczaka. W jednej miseczce roztrzepujemy jajko widelcem ze szczyptą soli i papryką. Na drugą miseczkę wsypujemy bułkę tartą i starty na drobnej tarce ser. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Panierujemy mięso kolejno w jajku i panierce z bułki i sera. Dociskamy. Smażymy z obu stron na średnim płomieniu.
Rzodkwie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy sok. Doprawiamy przyprawami. Dodajemy śmietanę i mieszamy.
Zostaw odpowiedź