Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami
Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką i cukinią są bardzo smaczne, kolorowe i szybkie do zrobienia. Można je upiec zarówno na grillu, w piekarniku czy nawet usmażyć na patelni grillowej. Świetnie sprawdzą się na majówce, domowej imprezie czy jako pyszne danie na kolację. Można je podać z sosem chrzanowym, ketchupem czy musztardą.
Kiełbasę kroimy w plastry grubości około 3 cm. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kwadraty. Cebule obieramy, przekrawamy na pół, a każdą połówkę na cztery części. Cukinię kroimy w niezbyt cienkie plastry. Poszczególne składniki nabijamy na drewniane patyczki lub metalowe szpikulce. Każdy składnik nabijamy pośrodku, nie powinien wtedy spaść z patyczka w trakcie pieczenia. Ja zaczynam od papryki, potem kiełbasa, cukinia, cebula itd., kończę nabijanie dane patyczka również papryką. Gotowe szaszłyki obsypujemy czosnkiem granulowanym, pieprzem i papryką. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C. Można je oczywiście także upiec na grillu elektrycznym czy ogrodowym lub usmażyć na patelni grillowej.
Ciasto Sołtysa to jeden z tych wypieków, które robią wrażenie już od pierwszego spojrzenia. Warstwy…
Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to idealny pomysł na lekki, a jednocześnie…
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
View Comments
Ale fajne, za tydzień szykujemy grilla więc wypróbuję :)