Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami
Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką i cukinią są bardzo smaczne, kolorowe i szybkie do zrobienia. Można je upiec zarówno na grillu, w piekarniku czy nawet usmażyć na patelni grillowej. Świetnie sprawdzą się na majówce, domowej imprezie czy jako pyszne danie na kolację. Można je podać z sosem chrzanowym, ketchupem czy musztardą.
Kiełbasę kroimy w plastry grubości około 3 cm. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kwadraty. Cebule obieramy, przekrawamy na pół, a każdą połówkę na cztery części. Cukinię kroimy w niezbyt cienkie plastry. Poszczególne składniki nabijamy na drewniane patyczki lub metalowe szpikulce. Każdy składnik nabijamy pośrodku, nie powinien wtedy spaść z patyczka w trakcie pieczenia. Ja zaczynam od papryki, potem kiełbasa, cukinia, cebula itd., kończę nabijanie dane patyczka również papryką. Gotowe szaszłyki obsypujemy czosnkiem granulowanym, pieprzem i papryką. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C. Można je oczywiście także upiec na grillu elektrycznym czy ogrodowym lub usmażyć na patelni grillowej.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Ale fajne, za tydzień szykujemy grilla więc wypróbuję :)