Zapiekanka z ryżem i parówkami

Prosta i smaczna zapiekanka z ryżem.

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
  • 3 kiszone ogórki
  • papryka czerwona
  • puszka zielonego groszku
  • 200 g żółtego sera
  • 2 łyżki śmietany
  • 5 cienkich parówek
  • papryka słodka, sól, pieprz
  • cebula

Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ryż. Siekamy cebulę, parówki kroimy w plasterki. Podsmażamy je na oleju. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Składniki mieszamy z ryżem, dodajemy połowę żółtego sera, groszek i śmietanę. Przyprawiamy. Przekładamy tak przygotowaną potrawę do żaroodpornego naczynia. Posypujemy resztą sera i pieczemy ok 30 minut.

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago