Pyszne muffinki z cytrynową nutą.
Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanka oleju
  • 1 jajko
  • 2 całe cytryny

Przygotowanie
W jednej misce mieszamy produkty suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. Cytryny sparzmy i obieramy ze skórki. Skórki drobno kroimy albo ścieramy na tarce, z cytryny wyciskamy sok. W drugim naczyniu mieszamy produkty mokre: mleko, olej, jajko, sok z cytryny oraz skórki. Składniki suche mieszamy z mokrymi łyżką, nakładamy do foremek. Pieczemy około 20-25 minut w 180’C.

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Kajmakowiec Królewski – najlepsze ciasto kajmakowe z kremem

Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…

1 godzinę ago

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

4 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago