Kotlety mielone z serem i pieczarkami

Przepis na tradycyjne mielone w trochę innym wydaniu.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 150 g żółtego sera
  • 6 pieczarek
  • 2 jajka
  • oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta

Przygotowanie
Pieczarki kroimy w kostkę, solimy i dusimy na maśle, następnie zostawiamy do wystygnięcia. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Mięso mielone, bułkę tartą, pieczarki, ser, jajka i przyprawy mieszamy w sporej misce. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy bułkę tartą, aby nabrała takiej konsystencji, żeby kotlety się nie rozpadały. Uformowane kotlety panierujemy w bułce tartej  i smażymy na gorącym tłuszczu.

Emilia

View Comments

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago