Zapiekanka z wątróbką i ziemniakami – pyszna i prosta

Zapiekanka z wątróbką i ziemniakami to proste, tanie, sycące i bardzo smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubicie wątróbkę drobiową to taka zapiekanka z pewnością wam zasmakuje. Natomiast jeśli nie jesteście jej zwolennikami to też warto wypróbować to danie, gdyż może was zachęcić do jedzenia wątróbki. Warto od czasu do czasu serwować wątróbkę na obiad, gdyż jest bogata w witaminę A, witaminy z grupy B, a także żelazo.

Składniki na zapiekankę z wątróbką i ziemniakami:

    • 0,5 kg wątróbki drobiowej
    • około 0,8 kg ziemniaków
    • 500 g pieczarek
    • 2 cebule
    • czerwona papryka
    • 2 łyżki musztardy
    • 150 g sera żółtego
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy ją do miękkości na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plastry, paprykę w paski. Najpierw na patelni podsmażamy pieczarki z cebulą, pod koniec smażenia dodajemy paprykę. Warzywa przyprawiamy do smaku. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie połowę ziemniaków, na nich rozsmarowujemy musztardę. Następnie układamy wątróbkę, którą obsypujemy solą i pieprzem. Na wątróbkę wysypujemy podsmażone warzywa. Na koniec układamy drugą porcję ziemniaków. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 minut.

Zapiekanka z wątróbką i ziemniakami – pyszna i prosta

Zobacz inne przepisy na dania z wątróbką:

Wątróbka w sosie pomidorowym

Gulasz z wątróbką i warzywami

Wątróbka z warzywami – prosty i pyszny przepis na obiad

Wątróbka w sosie śmietanowo – musztardowym

Wątróbka z pomidorami – danie na obiad

Emilia

View Comments

  • bomba kaloryczna, ale bardzo podoba mi się zastosowanie wątróbki. zapisane do spróbowania ;)

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Kajmakowiec Królewski – najlepsze ciasto kajmakowe z kremem

Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…

21 godzin ago

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

5 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago