Zapiekanka z wątróbką i ziemniakami – pyszna i prosta

Zapiekanka z wątróbką i ziemniakami to proste, tanie, sycące i bardzo smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubicie wątróbkę drobiową to taka zapiekanka z pewnością wam zasmakuje. Natomiast jeśli nie jesteście jej zwolennikami to też warto wypróbować to danie, gdyż może was zachęcić do jedzenia wątróbki. Warto od czasu do czasu serwować wątróbkę na obiad, gdyż jest bogata w witaminę A, witaminy z grupy B, a także żelazo.

Składniki na zapiekankę z wątróbką i ziemniakami:

    • 0,5 kg wątróbki drobiowej
    • około 0,8 kg ziemniaków
    • 500 g pieczarek
    • 2 cebule
    • czerwona papryka
    • 2 łyżki musztardy
    • 150 g sera żółtego
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy ją do miękkości na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plastry, paprykę w paski. Najpierw na patelni podsmażamy pieczarki z cebulą, pod koniec smażenia dodajemy paprykę. Warzywa przyprawiamy do smaku. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie połowę ziemniaków, na nich rozsmarowujemy musztardę. Następnie układamy wątróbkę, którą obsypujemy solą i pieprzem. Na wątróbkę wysypujemy podsmażone warzywa. Na koniec układamy drugą porcję ziemniaków. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 minut.

Zapiekanka z wątróbką i ziemniakami – pyszna i prosta

Zobacz inne przepisy na dania z wątróbką:

Wątróbka w sosie pomidorowym

Gulasz z wątróbką i warzywami

Wątróbka z warzywami – prosty i pyszny przepis na obiad

Wątróbka w sosie śmietanowo – musztardowym

Wątróbka z pomidorami – danie na obiad

Emilia

View Comments

  • bomba kaloryczna, ale bardzo podoba mi się zastosowanie wątróbki. zapisane do spróbowania ;)

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Gulasz segedyński – aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny obiad

Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…

4 dni ago

Ciasto Słonecznikowy Figlarek – chrupiące, puszyste i bardzo smaczne

Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…

1 tydzień ago

Bułki z parówką – miękkie, domowe i idealne na szybką przekąskę

Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…

1 tydzień ago

Ciasto Pijane Rafaello – wilgotne, kokosowe i obłędnie pyszne

Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…

2 tygodnie ago

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 tygodnie ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

3 tygodnie ago