Makaronowa zapiekanka z parówkami
Makaronowa zapiekanka z parówkami to pyszne, proste do zrobienia i tanie danie na sycący obiad dla całej rodziny. Jest świetnym sposobem na tzw. „czyszczenie lodówki”, gdyż można do niej dorzuć, to co akurat mamy pod ręką. Można ją przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec w piekarniku. Pamiętajcie, żeby kupując parówki czytać ich skład i wybierać takie, które mają przynajmniej 95% mięsa.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Oba składniki podsmażamy na patelni na złoty kolor. Parówki i paprykę kroimy w paski, suszone pomidory w kostkę. Do miski przekładamy odcedzony makaron, pieczarki, parówki, paprykę, pomidory i groszek. Całość zalewamy wodą wymieszaną z ketchupem. Dodajemy również przyprawy i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Makaron przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy startym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…