Sałatka z rukolą i mozzarellą jest lekka, smaczna i kolorowa. Można ją zrobić dosłownie w kilka chwil. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs, można ją również podawać z chrupiącymi grzankami.
Składniki na sałatkę z rukolą i mozzarellą:
- 2 garście rukoli
- niewielka twarda gruszka
- opakowanie mozzarelli mini
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 4 łyżki oleju sezamowego nierafinowanego lub oliwy
- łyżka octu jabłkowego
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystudzenia. Gruszkę przekrawamy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki przekrawamy na pół. Olej mieszamy z octem, cukrem i przyprawami. Rukolę, gruszkę, odsączone z zalewy kulki mozzarelli oraz pomidorki przekładamy do salaterki i mieszamy ze sobą. Sałatkę przekładamy na talerze bądź zostawiamy w salaterce i polewamy sosem oraz posypujemy pestkami słonecznika.
Zobacz inne przepisy na sałatki z rukolą:
Sałatka Z Makaronem I Rukolą
Sałatka Warstwowa Z Szynką I Rukolą
Sałatka Z Rukolą, Niebieskim Serem I Pistacjami
Sałatka Z Fetą I Ananasem
Zostaw odpowiedź