Udka z kurczaka pieczone z warzywami to pomysł na proste i szybkie danie obiadowe z piekarnika. Danie składa się z mięsa i sporej ilości warzyw, więc nie potrzeba już żadnych dodatków, aby pyszny obiad był gotowy. Wszystko robimy bez wysiłku i błyskawicznie, a efekt przewyższa oczekiwania, co do tak prostej potrawy. Smaki warzyw i kurczaka wspólnie pieczonych przenikają się wzajemnie, tworząc pyszną kompozycję.
Oczywiście, zamiast udek czy podudzi można wykorzystać dowolne inne części kurczaka i wrzucić inne warzywa jakie macie pod ręką: paprykę, brokuła czy kalarepę.
Składniki na udka z kurczaka pieczone z warzywami:
- 1 kg udek z kurczaka
- 2 marchewki
- 7-8 średniej wielkości ziemniaków
- 2 cebule
- 2 garście brukselki (świeżej lub mrożonej)
- pieprz, sól, zioła prowansalskie, oregano, tymianek, czosnek suszony, papryka ostra
Przygotowanie
Udka myjemy, osuszamy i obsypujemy solą, pieprze, czosnkiem, papryką i ziołami. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w grubą kostkę, marchew w grube słupki, a ziemniaki przekrawamy na cztery części. Warzywa obsypujemy pieprzem, solą i tymiankiem.
Mięso i warzywa przekładamy na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50 minut (do miękkości kurczaka) z termoobiegiem.
Zobacz inne przepisy na proste dania z kurczakiem:
Kurczak zapiekany w ketchupie – szybki i prosty przepis na obiad
Kurczak w musztardzie pieczony na ziemniakach
Soczyste udka z kurczaka pieczone w sosie
Złocisty kurczak w majonezie – szybki przepis na obiad
Kurczak ze śliwką i cebulą z piekarnika
Zostaw odpowiedź