Wątróbka z warzywami to bardzo prosty i szybki do zrobienia przepis na pyszny domowy obiad. Można ją podać z kaszą, ryżem czy ziemniakami. Jeśli lubicie wątróbkę, to to danie z pewnością wam zasmakuje. Jest smaczne, kolorowe i sycące. Miękka i soczysta wątróbka w połączeniu z pieczarkami, papryką i cukinią oraz sosem śmietanowym stanowi wyborną kompozycję.
Składniki na wątróbkę z warzywami:
- 400 g wątróbki z kurczaka
- średniej wielkości cebula
- papryka czerwona
- cukinia
- 300 g pieczarek
- 180 ml śmietany 30%
- zioła prowansalskie, oregano, pieprz, sól
- mąka do obtoczenia
Przygotowanie
Pieczarki kroimy w plastry, paprykę w paski, cebulę w piórka, a cukinię w grubą kostkę. Wątróbkę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie obtaczamy ją w mące i wrzucamy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Wątróbkę podsmażamy kilka minut i dodajemy cebulę oraz pieczarki. Całość smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Następnie dorzucamy paprykę i cukinię. Smażymy jeszcze kilka minut, po czym wlewamy śmietanę oraz dodajemy zioła i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a śmietana się zredukuje.
Zobacz inne przepisy na obiad z wątróbką:
Wątróbka W Sosie Pomidorowym
Pierogi Z Wątróbką
Gulasz Z Wątróbką I Warzywami
Spaghetti Bolognese Z Wątróbką
Wątróbka W Sosie Śmietanowo – Musztardowym
Wątróbka Z Pomidorami – Danie Na Obiad
Super fajne i smacznie to danie wygląda z tą wątróbką 🙂