Kopytka uwielbiam, zwłaszcza takie podsmażone na maśle. Do tego sos z karkówki i pieczarek i mamy pyszne danie na obiad.
Składniki:
Sos:
Przygotowanie
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę i jajko i zagniatamy ciasto. Przekładamy je na stolicę posypaną mąką. Dzielimy ciasto na kilka części i z każdej formujemy wałek grubości kciuka. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy nożem na ukośne kawałki. Kopytka wrzucamy do gotującej się i posolonej wody. Najlepiej gotować je porcjami, aby się nie skleiły. Gotujemy do momentu, aż nie wypłyną na powierzchnię. Wyciągamy łyżką cedzakową.
W międzyczasie robimy sos. Karkówkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy będzie rumiana, dolewamy szklankę wody i dusimy dopóki mięso nie zmięknie. Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do karkówki. Kiedy sok z nich odparuje, dodajemy śmietanę i przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok 5 min. Sosem polewamy kopytka.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…