Kopytka uwielbiam, zwłaszcza takie podsmażone na maśle. Do tego sos z karkówki i pieczarek i mamy pyszne danie na obiad.
Składniki:
Sos:
Przygotowanie
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę i jajko i zagniatamy ciasto. Przekładamy je na stolicę posypaną mąką. Dzielimy ciasto na kilka części i z każdej formujemy wałek grubości kciuka. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy nożem na ukośne kawałki. Kopytka wrzucamy do gotującej się i posolonej wody. Najlepiej gotować je porcjami, aby się nie skleiły. Gotujemy do momentu, aż nie wypłyną na powierzchnię. Wyciągamy łyżką cedzakową.
W międzyczasie robimy sos. Karkówkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy będzie rumiana, dolewamy szklankę wody i dusimy dopóki mięso nie zmięknie. Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do karkówki. Kiedy sok z nich odparuje, dodajemy śmietanę i przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok 5 min. Sosem polewamy kopytka.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…