Przepis na biszkopt jest mojej mamy. Zawsze wyrasta, jest pulchny i puszysty.
Składniki:
Ciasto:
Ponadto:
Przygotowanie
Jaja rozcieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 26x20cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. W międzyczasie śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder i śmietan-fix. Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. 1/4 bitej śmietany odstawiamy, do reszty dodajemy owoce, oraz jedną z galaretek (wystudzoną, ale jeszcze nie stężoną). Miksujemy i odstawiamy do stężenia. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Na spodnią warstwę nakładamy masę z bitej śmietany i owoców. Przykrywamy górną warstwą biszkopta. Rozsmarowujemy na niej resztę bitej śmietany, którą wcześniej odstawiliśmy. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę i ciasto wkładamy do lodówki.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…