Przepis na biszkopt jest mojej mamy. Zawsze wyrasta, jest pulchny i puszysty.
Składniki:
Ciasto:
Ponadto:
Przygotowanie
Jaja rozcieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 26x20cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. W międzyczasie śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder i śmietan-fix. Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. 1/4 bitej śmietany odstawiamy, do reszty dodajemy owoce, oraz jedną z galaretek (wystudzoną, ale jeszcze nie stężoną). Miksujemy i odstawiamy do stężenia. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Na spodnią warstwę nakładamy masę z bitej śmietany i owoców. Przykrywamy górną warstwą biszkopta. Rozsmarowujemy na niej resztę bitej śmietany, którą wcześniej odstawiliśmy. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę i ciasto wkładamy do lodówki.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…