Przepis na wytrawną galette (tartę) z gotową mrożonką warzywną. Robi się błyskawicznie.
Składniki:
ciasto:
Ponadto:
Przygotowanie
Mąkę i sól mieszamy w misce, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i śmietanę wymieszaną z wodą. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki na godzinę. W tym czasie na patelni podsmażamy warzywa na pół twardo. Warzywa przyprawiamy wedle upodobania. Po godzinie z ciasta formujemy kulkę i rozwałkowujemy ją. Na środku układamy warzywa, zostawiając dużo miejsca na brzegach. Brzegi zawijamy, aby wyglądało tak jak na zdjęciu. Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika na ok 45 min, aż ciasto będzie złociste.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…