Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia z masą budyniową i cytrynową bitą śmietaną.
Składniki:
Masa budyniowa:
Pianka:
Przygotowanie
Rozpuszczamy galaretkę w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W międzyczasie do miski wlewamy szklankę mleka, wsypujemy mąki i budyń, mieszamy do gładkiego połączenia się składników. Kiedy mleko już się gotuje, wlewamy masę budyniową i gotujemy jeszcze przez około 5 minut cały czas mieszając. Masę lekko studzimy. W tym czasie układamy na dnie blaszki herbatniki (moja blaszka ma wymiary ok 26x20cm). Wylewamy na herbatniki masę budyniową, układamy kolejną warstwę herbatników.
Do wysokiego naczynia wlewamy 200 ml zimnego mleka i wsypujemy śnieżkę. Miksujemy aż powstanie gęsta piana. Nie przerywając miksowania wlewamy tężejącą galaretkę. Miksujemy aż składniki się połączą. Wykładamy piankę na warstwę herbatników. Wygładzamy wierzch i wstawiamy blachę do lodówki.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…