Podajemy na ciepło lub zimno. My zjedliśmy na zimno jako pyszną wędlinę do pieczywa.
Składniki:
- ok 1 kg piersi indyka
- 100 g żurawiny
- sól, pieprz
- papryka słodka i ostra
- zioła prowansalskie, majeranek, tymianek,
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag sera żółtego
- pół łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka cukru
- olej
- wykałaczki
Przygotowanie
W mięsie nacinamy sporą kieszonkę. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami, papryką i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zawijamy w folię aluminiową i chowamy do lodówki na minimum godzinę, ale najlepiej na całą noc. Do żurawiny dodajemy starty ser, cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Mieszankę wkładamy do kieszonki w mięsie. Otwór spinamy wykałaczkami. Mięso podlewamy łyżką oleju i zawijamy ponownie w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny.
Zostaw odpowiedź