Karkówka z żurawiną

Przepis na karkówkę pieczoną w piekarniku z żurawiną. Wieprzowina w połączeniu z słodkim smakiem żurawiny bardzo mi smakuje, dlatego polecam wypróbowanie przepisu. Danie nie jest pracochłonne, jednak wymaga trochę czasu, aby mięso się dobrze zamarynowało.

Składniki:

    • 500 g karkówki
    • 100 g żurawiny
    • słodki sos chili

Marynata

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony, pieprz cayenne
  • cząber, tymianek

Przygotowanie
Karkówkę kroimy w plastry. Składniki marynaty łączymy ze sobą i obtaczamy w niej karkówkę. Karkówkę (wraz z marynatą) zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Żurawinę zalewamy wodą i również odstawiamy. Następnie mięso odwijamy z folii i wkładamy do naczynia żaroodpornego, żurawinę odcedzamy i posypujemy nią mięso, całość skrapiamy sosem chili. Karkówkę pieczemy w piekarniku pod przykryciem w temp 180 stopni ok godziny.

karkówka_zurawina

Print Friendly, PDF & Email