Kluski leniwe z serem

Przepis na domowe kluski leniwe, inaczej zwane pierogami leniwymi.

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 ziemniaki
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Zasmażka:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, ziemniaki, mąkę i  szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy cienki, długi wałek i wycinamy nożem kluski w kształcie jak na kopytka. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy bułkę tartą. Podsmażamy na złoty kolor. Gdy leniwe wypłyną na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Polewamy przygotowaną wcześniej zasmażką. Można posypać je również cukrem.