Pyszna zapiekanka – ziemniaki dzięki mleku i śmietanie mają niepowtarzalny, delikatny smak.
Składniki:
- 6-7 ziemniaków
- 2 szklanki mleka
- 250 ml śmietany 18%
- duża cebula
- 200 g boczku
- 150 g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do dużego rondla razem ze śmietaną, mlekiem, czosnkiem i solą. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ale nie rozgotują się zanadto. Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę. Boczek podsmażamy na suchej patelni razem z cebulą. Do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaki wraz z płynem, w którym się gotowały, całość posypujemy gałką muszkatołową. Na wierz układamy cebulę z boczkiem i posypujemy startym serem. Potrawę zapiekamy przez ok 20 minut, albo do chwili, gdy wierzch się przyrumieni.
Zostaw odpowiedź