Rafaello na krakersach to pyszne kokosowe ciasto bez pieczenia. Słone krakersy idealnie współgrają z słodką masą budyniową i wiórkami kokosowymi. Przepis jest bardzo prosty i dość szybki do wykonania.

Składniki na rafaello na krakersach:

  • 2 duże paczki krakersów
  • 3 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • budyń waniliowy
  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • 250 g wiórek kokosowych

Przygotowanie

2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, budyń i żółtka. Miksujemy blenderem lub rozmącamy trzepaczką. Do gotującego mleka wlewamy zmiksowaną masę. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Powstały budyń zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie ucieramy mikserem masło, powoli dodajemy do niego zimny budyń, dalej miksując. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe (ok 2 garście wiórek zostawiamy sobie do posypania ciasta) i ponownie miksujemy.
Blaszkę o wymiarach ok 26x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę krakersów. Wykładamy na nią 1/3 kremu. Przykrywamy drugą warstwą krakersów, smarujemy połową pozostałego kremu. Układamy trzecią warstwą krakersów i smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

3 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

2 tygodnie ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

3 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago