rafaello na krakersach
Rafaello na krakersach to pyszne kokosowe ciasto bez pieczenia. Słone krakersy idealnie współgrają z słodką masą budyniową i wiórkami kokosowymi. Przepis jest bardzo prosty i dość szybki do wykonania.
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, budyń i żółtka. Miksujemy blenderem lub rozmącamy trzepaczką. Do gotującego mleka wlewamy zmiksowaną masę. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Powstały budyń zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie ucieramy mikserem masło, powoli dodajemy do niego zimny budyń, dalej miksując. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe (ok 2 garście wiórek zostawiamy sobie do posypania ciasta) i ponownie miksujemy.
Blaszkę o wymiarach ok 26x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę krakersów. Wykładamy na nią 1/3 kremu. Przykrywamy drugą warstwą krakersów, smarujemy połową pozostałego kremu. Układamy trzecią warstwą krakersów i smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
czy to maja byc slone krakersy, czy moga byc herbatniki?
Herbatniki również mogą być ;)
Bardzo lubię to ciacho ;)